Onze wijkkerkenraad is op zoek naar nieuwe ambtsdragers. Om als gemeentelid een betere aanbeveling te kunnen doen wordt ieder ambt op deze pagina beschreven. Hierbij staan enkele taken en verantwoordelijkheden vermeldt. Om aanbevelingen te doen maag je gebruik van dit formulier.

Diaken (2 tot 3 vacatures)

De meeste diakenen zijn helpers en doeners: met een open oog voor kwetsbare mensen en voor mensen die onrechtvaardig worden behandeld. Voor hun werk kunnen zij inspiratie en ondersteuning vinden bij Kerk in Actie en bijvoorbeeld bij het programma Zending en Werelddiaconaat van de Protestantse Kerk.

Een diaken is lid van de (wijk)kerkenraad, die leiding geeft aan het leven en werken van de gemeente. Bovendien zijn diakenen, als college van diakenen, verantwoordelijk voor de diaconale gelden die zij bij elkaar brengen, beheren en besteden. Als college van diakenen vormen zij het bestuur van de diaconie.

Voor al het werk dat in de protestantse gemeenten gebeurt, dus ook voor diaconaal werk, zijn regels opgesteld. Die regels staan in de kerkorde van de Protestantse Kerk. Diakenen zijn volgens de kerkorde o.a. in het bijzonder geroepen voor:
– nemen of ondersteunen van maatschappelijke initiatieven
– ambtelijke vertegenwoordiging in de kerkdiensten
– de dienst aan de Tafel van de Heer (Viering Heilig Avondmaal)
– het inzamelen en uitdelen van de liefdegaven (collecten)
– de gemeente aanmoedigen diaconaal te geven (bijvoorbeeld Inzameling Voedselbank)

Ouderling-Kerkrentmeester (2 vacatures)

Ouderling-Kerkrentmeesters zijn hetzelfde als de ouderling zoals hierboven geschreven alleen met een speciale kerkrentmeesterlijke opdracht. Een rentmeester is een bestuurder en beheerder van het vermogen van een stad of in ons geval een kerkgemeenschap.

Ouderling-Kerkrentmeesters dragen zorg voor Mensen, Gebouwen en Geld. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de financiële inkomsten (o.a. Actie KerkBalans/Vrijwillige Bijdrage), gebouwonderhoud en praktische zaken zoals de schoonmaak, livestream, kosters & vrijwilligers. Omdat een Kerkrentmeester ook het ambt als ouderling vervult zijn zij hiermee volwaardig lid van de kerkenraad. Een aantal ouderling-kerkrentmeesters zijn afgevaardigd in het College van Kerkrentmeesters, waar zaken voor de gehele Protestantse Gemeente Vlaardingen worden beheert.

Ouderling-kerkrentmeesters zijn o.a. geroepen voor:
– beheren van onroerend goed en het maken van onderhoudsplannen
– zorgen voor voldoende arbeidskrachten of vrijwilligers en de relatie met hen onderhouden
– samenwerking met andere wijkgemeenten zoals met wijkgemeente Centrum-West
– beheren en bewaken van de Wijkkas
– ambtelijke vertegenwoordiging in de kerkdiensten

Kerkrentmeester zonder ambt (1 vacature)

Een Kerkrentmeester zonder ambt is precies hetzelfde als een ouderling-kerkrentmeester met één belangrijk verschil. Er is geen sprake van een ambt. Hiermee is een Kerkrentmeester ook niet lid van de kerkenraad en heeft hierin geen stemrecht. De inhoudelijke taken kunnen hetzelfde zijn of specifiek zijn gericht op een onderdeel zoals de financiën.

Door een kerkrentmeester zonder ambt te benoemen wordt ruimte gecreëerd voor gemeenteleden die geen ambt willen of kunnen vervullen of voor de wijkkerkenraad als conform de plaatselijke regeling de ambten in de wijkkerkenraad al vervuld zijn maar er wel praktische taken blijven liggen.

Ouderling (1 tot 2 vacatures)

Ouderlingen dragen de zorg voor de gemeente als gemeenschap. Zij zorgen ervoor – met vorming en toerusting – dat de gemeente haar pastorale en missionaire roeping kan vervullen. Je kunt zeggen dat ouderlingen verantwoordelijk zijn voor de opbouw van de gemeente.

Een ouderling is lid van de kerkenraad, die leiding geeft aan het leven en werken van de gemeente. Bovendien zijn ouderlingen, als consistorie, met de predikant verantwoordelijk voor de herderlijke zorg (o.a. in de vorm van het pastoraat).

Volgens de kerkorde zijn ouderlingen o.a. geroepen voor:
– dragen van de medeverantwoordelijkheid voor de bediening van Woord en sacramenten. Voor iedere kerkdienst spreekt de ‘ouderling van dienst’ een consistoriegebed uit en draagt door de handdruk op het podium de verantwoordelijkheid over aan de (gast)predikant. Na afloop van de dienst wordt de verantwoordelijkheid teruggenomen door elkaar weer de hand te schudden.
– ambtelijke vertegenwoordiging in de kerkdiensten
– toerusten van de gemeente in haar missionaire roeping. Dit wordt in onze wijkgemeente grotendeels gedaan door onze missionair ouderling. Deze stimuleert de gemeente om bijvoorbeeld mee te werken in het Open Huis of Stichting Present.
– het pastoraat. Door bezoeken af te leggen of gemeenteleden te stimuleren elkaar te bezoeken.
– het opzicht. Samen met de predikant zijn ouderlingen medeverantwoordelijk dat de leden van gemeente op de weg van het belijden van de kerk blijven. Indien hier iets mis dreigt te gaan kunnen gemeenteleden elkaar daarop aanspreken.

Deze taak- en profielteksten zijn zelfgeschreven en voorbehouden voor kleine verschillen en nuances. Aanvullende vragen zijn te stellen aan de scriba.

Laatste update: 22 november 2024