Deze week is de stille week. Maandag t/m woensdag zijn er weer de prachtige avondgebeden om 19.30 in de kerk – De Rehobothkerk. Heb je die nog nooit meegemaakt? Overweeg dat eens!

Op Witte Donderdag vieren wij het Heilig Avondmaal, dat is op de dag dat de Here Jezus het laatste avondmaal hield met zijn discipelen. De dienst vindt plaats in de vorm van het avondgebed zoals die in de lijdenstijd gehouden worden. Zo doen wij dat al enige tijd ook op Witte Donderdag. Er is een korte overdenking, en vooral de viering van het Heilig Avondmaal staat centraal. De viering van het Avondmaal wordt niet ingeleid met een formulier, maar met een uitgebreid en bijzonder gebed waarin veel bijbelse lijnen doorklinken. De Avondmaalsviering is voor de rest zoals gebruikelijk.

Op Goede Vrijdag is er een kerkdienst. Het hele lijdensevangelie zal worden voorgelezen afgewisseld met zang van de zanggroep. De preek zal uiteraard in het teken staan van deze bijzondere dag.

Paasochtend is een feestelijk dienst. Met de muziekgroep en zanggroep. Samen mogen wij de verrijzenis van Jezus Christus gedenken en vieren.

Ik wil ook de Paaswake onder uw aandacht brengen. Die wordt aangeboden aan heel PG Vlaardingen op Stille Zaterdag. Samen met pastor Annabell de Jong  ben ik -ds.  Geert van Meijeren- voorganger.

De paaswake is in onze hoek van de kerk niet zo bekend en gebruikelijk, maar ik leg u graag enige elementen uit van deze dienst. Het is een dienst zonder preek, maar met veel bijbellezing, gebed, muziek en eeuwenoude symboliek die teruggaat tot op de vroege kerk. In die dienst voel je dat je samen met christenen over de hele wereld staat in een lange lijn van Gods genade. Hans Treurniet, Andre van Aperen en Jaap en Joke van Toor verzorgen de muziek. In de bijbellezingen wordt een rode draad gevolgd vanuit het Oude Testament tot op Pasen, waaruit de diepe trouw van de Here God blijkt die zijn hoogtepunt vindt in de opstanding van Christus. Normaal gesproken wordt deze dienst echt middernacht gevierd. In de dienst lezen, zingen en bidden we vanuit het donker van stille zaterdag langzaam naar het licht van pasen toe. De nieuwe paaskaars wordt in deze dienst ook voor het eerst ontstoken, en ook alle andere paaskaarsen van de PGV. Misschien heeft u zelf ook een huispaaskaars, dan kunt u deze meenemen en kan de kaars ook aangestoken worden.

Een ander belangrijk element van de dienst is de doopgedachtenis of doopvernieuwing. In de vroege kerk werden nieuwe gelovigen vaak gedoopt in de paasnacht. De gemeente werd dan uitgenodigd om ook aan het wonder van hun eigen doop te denken, en ook gevraagd om opnieuw te willen leven als gedoopte mensen. Dit gebeurt ook in de paaswake komende zaterdag. Het doopvont staat voor in de kerk. Je wordt genodigd om op je eigen zitplaats je doop te gedenken, of zelfs naar voren te komen het water aan te raken en zo bewust te worden van het geschenk van de eigen doop.

Sommige broeders en zusters uit de PGV zijn hierbij gewend een kruisteken te maken op het hoofd met het doopwater, anderen doen dat niet. Wij staan in de regel niet zo vaak stil bij onze doop. Het is krachtig om dit te mogen doen in de paasnacht, omdat wij in de doop begraven zijn in de dood van Christus en met Hem mogen opstaan in een nieuw leven (Romeinen 6) Als de liturgie klaar is, zal ik deze op de app plaatsen. Dan kunt u hem inzien. Weet u welkom!